malinmoldeklevdahle7 2018-12-18 13:32:13

Veien fra nybegynner til aktiv svømmer

Vestkantsvømmerne er en del av Norges Svømmeskole, dette er et program laget og godkjent av Norges Svømmeforbund (NSF). Her finner dere Vestkantsvømmerne sin vei fra nybegynner på svømmekurs til aktiv svømmer i våre treningsgrupper. 

 

Alle må kunne ferdighetene fra de foregående kursene før de meldes på et kurs. Barna kan altså ikke meldes på f.eks. et selunge kurs før de oppnår målene fra de foregående kursene; dykke, flyte, framdrift.

 

Hval

Vanntilvenning + dykking = trygg i vann

Hvalmerket-kurset fokuserer på kjernefunksjonen “dykke”, som innebærer at man skal kunne dykke kroppen under vann. For å lære å svømme må elevene kunne oppholde seg under vann - dykke, og orientere seg der. Dette innebærer også at man kan kontrollere pustingen: puste inn - dykke under - se og orientere seg - komme opp - puste ut og inn. 

Begrepet “Trygg i vann” betyr å være trygg både i og under vann.

Mål for kurs:

Kombinere hopp fra bassenget - dykke - orientere seg under vann - hente gjennstander til overflaten

Melde på dette kurset? Trykk dere inn her

 

Skilpadde

Flyting

Skilpaddekursene fokuserer på kjernefunksjonene “flyte”, som innebærer at man opplever oppdriften i vannet. Den bevisste opplevelsen av at vannet “bærer” kroppen er helt sentral i svømmeopplæringen. Flytingen påvirkes av kroppens holdninger, og ikke minst pusting. Forutsetningen for å flyte er at mest mulig av kroppen er under vann. Derfor følger flyting etter dykking

Mål for kurs:

Flyte som en pil på magen og på ryggen, med armene strukket frem, i minst 15 sekunder på hver side.

Melde på dette kurset? Trykk dere inn her

 

Pingvin

Gli + beinspark = framdrift

Pingvinkursene fokuserer på kjernefunksjonen 'Gli', som innebærer at man flyter i bevegelse, enten under vann eller i overflaten. Det gir eleven mulighet til å erfare vannets motstandskraft. Å gli forutsetter at eleven kan holde pusten og flyte.

Mål for kurs: 

Kombinere aktivitetene hoppe - flyte opp - innta linjeholdning på magen i vannflaten - gjøre crawlbeinspark med armene strukket frem - dreie over på ryggen - gjøre beinspark i linjeholdning og puste.

Melde på dette kurset? Trykk dere inn her

 

Selunge

Begynner crawl- og rygg-svømming

Selungenkursene fokuserer på kjernefunksjonen 'Fremdrift', som innebærer at man skaper fremdrift i vannet ved hjelp av arm- og beinbevegelser. Målet er å nytte motstandskraften i vannet slik at bevegelsene fører til fremdrift.

Mål for kurs:

Stupe uti på dypt vann - svømme 12,5 meter på magen - skifte retning - svømme 2-3 meter mot startstedet - stoppe - flyte i 30 sekunder - svømme på ryggen tilbake til utgangspunktet

Melde på dette kurset? Trykk dere inn her

 

Sel

Videregående crawl- og rygg-svømming

På Sel-kurset har man fokus på svømmeartene crawl og rygg. Disse svømmeartene har deltakerne lært grovkoordinert på selunge. På dette nivået tar vi det et steg videre, og arbeider med øvelser som gjør at deltakerne skal kunne svømme crawl og rygg finkoordinert.

Mål for kurs:

  1. Kunne svømme crawl og rygg finkoordinert

  2. Kunne varsle om hjelp (1-1-3), benytte «forlenget arm» og kaste redningsline/livbøye

 

Sjøløve

Begynner bryst- og butterfly-svømming

På Sjøløve-kurset har man fokus på å lære bevegelsen i bryst og butterfly (delfinbevegelsen). Deltakerne har lite erfaring med dette fra begynnerkursene, så det er viktig å arbeide med det grunnleggende på dette nivået.

Mål for kurs:

  1. Kunne utføre bryst- og butterflybevegelsen (delfinbevegelsen)

  2. Kunne utføre overlevelsesflyting og H.E.L.P.-stillingen (flyteteknikk i kaldt vann, med redningsvest)

Melde på dette kurset? 

Etter godkjent kurs, kan man starte hospitering i vår Piraya-gruppe, dette er første gruppen i vår treningspyramide. Dette er et gratis tilbud. For å motta tilbud om hospitering ta kontakt på trening@vestkantsvommerne.no.

 

Delfin

Videregående bryst- og butterfly-svømming

Dette kurset kan man gå samtidig som man hospiterer i Piraya-gruppen, for de som ønsker dette. Dette er et gratis tilbud. For å motta tilbud om hospitering ta kontakt på trening@vestkantsvommerne.no.

På Delfin-kurset har man fokus på å lære teknikk i bryst og butterfly. Fra Sjøløve-kurset har deltakerne fått erfaring med delfinbevegelsen, som kjennetegner både bryst og butterfly. På dette nivået skal deltakerne få mer kjennskap med svømmeteknikkene i bryst og butterfly slik at de mestrer disse grovkoordinert.

Mål for kurs:

  1. Kunne svømme bryst og butterfly grovkoordinert

  2. Kunne svømme med klær og trå vannet

 

Hai

Repetisjon fra forgående kurs, medley-kurs (alle svømmearter)

På Hai-kurset har man fokus på medleysvømming. Dette oppsummerer de ferdigheter og teknikker man har lært på de foregående kursene. Medleysvømmingen setter sammen de fire svømmeartene i rekkefølgen butterfly, rygg, bryst og crawl. På dette nivået skal deltakerne videreutvikle undervannssvømmingen, starter og vendinger.

Mål for kurs:

  1. Kunne svømme medley

  2. Kunne utføre undervannskick, starter og alle vendinger med god teknikk

  3. Kunne grunnleggende livredning i vann

Dette kurset kan man gå samtidig som man hospiterer i Piraya-gruppen. Dette er et gratis tilbud. For å motta tilbud om hospitering ta kontakt på trening@vestkantsvommerne.no.

Melde på dette kurset? Trykk deg inn her.

 

Treningsgruppene

Nå er vår kursrekke fullført. Nå kan du starte i vår Piraya-gruppe for fullt, og trene 1-4 ganger i uken. Antall treninger i uken, er helt opp til deg, prisen er den samme uansett. 

Svømming er en nivå-basert idrett, og ikke alders-basert. Alle får trene på sitt nivå og målet er at alle skal føle mestrning i den gruppen de trener i. Derfor er det ulike krav/ kriterier som bestemmer hvilke gruppe du trener med.

Etter Piraya-gruppen kommer:

For de som ikke ønsker å trene svømming, men vil trene i vann, så har vi en gruppe som heter Vill i vann.

 

Har du noen spørsmål angående vår kursrekke? Ta kontakt på kurs@vestkantsvommerne.no.

Har du noen spørsmål angående våre treningsgrupper? Ta kontakt på trening@vestkantsvommerne.no.